Ако фирмата извършва разходи, то трябва и да ги отчита :smile1:
[/qu

Благодаря Ви! Лек ден и приятна събота и неделя!
Благодаря Ви! Имам само последен въпрос: Ако фирмата е наела помещение под наем длъжна ли е да включи този разход в годишния финансов отчет, който представя в Агенцията по вписване? Отново се извинявам за глупавите въпроси, но съм много скарана със счетоводството!
Здравейте,

извинявам се за глупавия въпрос, но бих искала да попитам следното:
Може ли съдружник в ООД, който не е управител да сключва трудов договор на пълен работен ден с друга фирма. Само да вметна ако това има някакво значение - фирмата не генерира печалби т.е. подава нулеви данъчни декларации, но е действаща към настоящия момент
"Остатъка, като държавни такси, данък, 2% режиййни и др. съм ги платила отделно, т.е. с мои собствени средства"

Точно за тези разходи от положителната разлика ви е приспаднато 10%, както по горе е писала Иренабрили 10000-10%/10000/ = 9000, те са нормативно признати като процент, а не на действителния размер.

Много Ви благодаря за помощта!!! Желая Ви много успехи и усмивки!
Тъй, като съм го закупила от държавата банката ми отпусна само средствата за апартамента. Остатъка, като държавни такси, данък, 2% режиййни и др. съм ги платила отделно, т.е. с мои собствени средства

Но точно на въпроса ДА. Банката ми покри 100 % от продажната цена
Ипотечният Ви кредит като сума равен ли е на цената на придобиване на имота или сте платили и част от сумата със собствени средства ?
Тъй, като съм го закупила от държавата банката ми отпусна само средствата за апартамента. Остатъка, като държавни такси, данък, 2% режиййни и др. съм ги платила отделно, т.е. с мои собствени средства
Здравейте :wave:

чл. 13. (1) Не са облагаеми:
               1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
                    а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

От противното - извършената от Вас сделка е облагаема.

чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.

Облагаемият доход в случая е 10000 - 10%(10000) = 9 000 лв.

чл. 34. Годишната данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество е облагаемият доход по чл. 33, придобит през данъчната година.

Дължимият данък е 900 лв. Дължи се до 30-ти април на 2014г., когато е и срокът за подаване на госишната декларация.

Много Ви благодаря за помощта. Тъй, като вече тези пари съм ги наместила, както се казва :-) имам няколко месеца да събирам за данък. :-) Хубав и успешен ден!
Здравейте драги счетоводители,

моля Ви да ми помогнете в решаването на следния казус:

В средата на 2013 г. закупувам жилище (апартамент) с ипотечен кредит от банка Х. След 1 месец го продавам със съгласието на банката, като купувача тегли кредит от същата банка, плаща ми, след което аз погасявам моя кредит от банката и ми остават чисто 10 000 лв. Това е първата и единствена покупка и продажба от моя страна, като нямам друга собственост нито към момента, нито преди това, въпреки, че до колкото прочетох след измененията на ЗДДФЛ това няма никакво значение, когато жилището не е било моя собственост повече от 3 календарни години. Въпроса ми към Вас е следния:
1. Плоския данък, който дължа върху този доход е за сумата, за която съм продала жилището или само за сумата от 10 000 лв., която ми е останала след погасяване на кредита, защото реално аз не съм разполагала с общата сума. Тя само е минала през сметката ми и е отишла за погасяване на кредита ми. До кога трябва да платя или до кога е трябвало да заплатя - сделката е минала август 2013 г.
Благодаря Ви предварително!